Home » Blogs » Gaat het lidwoord “het” verdwijnen?
Gaat het lidwoord “het” verdwijnen?
Onlangs las ik een interessant artikel op de blog van Marieke Kolkman. Een oud artikel, uit 2011 al zelfs, maar daarom niet minder actueel. Ze stelt hier dat volgens deskundigen het lidwoord “het” in de toekomst wellicht niet meer gebruikt gaat worden.
Het lidwoordensysteem in de Nederlandse taal is incompleet: Er zitten geen directe regels aan de lidwoorden, en daarom is het ontzettend lastig om te leren welk lidwoord bij welk woord hoort. Jonge kinderen gebruiken, wanneer ze beginnen met praten, vaak alleen het lidwoord “de”, en zelfs op zevenjarige leeftijd is het gebruik van de lidwoorden bij de meeste kinderen nog niet perfect. Ook voor immigranten is het lastig om de juiste lidwoorden te gebruiken.
Vandaar dat het lidwoord “het” eigenlijk onzinnig is. En als het daadwerkelijk onzinnig is, waarom zouden we het dan nog gebruiken? Het woord “het” kan ook als onbepaald en persoonlijk voornaamwoord (bijvoorbeeld: Het is vies weer) gebruikt worden. Dit kan verwarring zaaien, omdat veel kinderen het vaker als voornaamwoord horen dan als lidwoord.
Leenwoorden
Daarnaast lijkt het ook alsof de meeste nieuwe woorden geen “het” meer krijgen als lidwoord. Eigenlijk krijgt nagenoeg elk woord uit de Engelse taal “de” als lidwoord. Denk aan de database, de feedback, de talkshow. Uitgezocht is dat ongeveer 1 op de 5 nieuwe woorden in de Nederlandse taal “het” als lidwoord krijgt. Gevolg hiervan is dat jonge kinderen dit lidwoord nog minder te horen krijgen. Dit wordt vervolgens een domino-effect, waardoor het zo zou kunnen dat er over 100 jaar geen gebruik meer gemaakt wordt van het lidwoord “het”!