Is het "de hof" of "het hof?de hof / het hof

Is het de of het hof?

Zowel de als het hof is correct, het is enkel afhankelijk van de wijze waarop je het woord gebruikt. Heb je het over een omheinde ruimte of een tuin, dan is de enige correcte vorm ‘de hof’. Alle andere betekenissen dienen te worden geschreven in combinatie met ‘het’.

Is het "die hof" of dat "hof"?

die hof / dat hof

2 Reacties

 1. Martin Snuverink schreef:

  De hele uitleg op deze site en elders rammelt luidruchtig.
  Als een hof een omheinde ruimte of een tuin zou zijn, moet het ‘de hof’ zijn. In Den Haag bijvoorbeeld De Papaverhof en De Pluvierhof, maar het is in Den Haag Het Binnenhof en Het Buitenhof. In België is het meestal De begijnhof, maar in Amsterdam, Leiden, Delft en Dordrecht weer Het Begijnhof of Het Bagijnhof. Met andere woorden, het is een ratjetoe en er is geen consequente regelmaat in te ontdekken.
  Martin Snuverink, Voorburg

  • Erik Blits schreef:

   Is het de doolhof of het doolhof?

   Zowel de doolhof als het doolhof is juist. De woordenboeken en spellinglijsten vermelden al lange tijd dat het zowel een de-woord (mannelijk) als een het-woord (onzijdig) is.

   Doolhof is opgebouwd uit het werkwoord dolen (‘dwalen’) en het zelfstandig naamwoord hof in de betekenis ‘tuin’. Hof kon in het Middelnederlands zowel mannelijk als onzijdig zijn, maar gaandeweg ontstond het volgende verschil:

   de hof (mannelijk): ‘tuin’, ‘boomgaard’
   het hof (onzijdig): ‘erf’, ‘omheind stuk grond’, ‘woonplaats van een vorst’, ‘hofhouding’ en ‘gerechtshof’
   In doolhof heeft hof de betekenis ‘tuin’. De doolhof is al lange tijd in gebruik, maar ook het doolhof is altijd blijven bestaan.

   https://onzetaal.nl/taaladvies/de-het-doolhof/#:~:text=Zowel%20de%20doolhof%20als%20het,in%20de%20betekenis%20'tuin‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *