Is het "de koffer" of "het koffer?de koffer / het koffer

Is het de of het koffer?

Bij het woord ‘koffer’ past maar 1 lidwoord: De. ‘Het koffer’ kun je niet correct gebruiken.

Is het "die koffer" of dat "koffer"?

die koffer / dat koffer

6 Reacties

 1. d en p schreef:

  Nou mijn slimme vriendin dacht dat het koffer was ipv de koffer.. zelf ben ik van buitenlandse afkomst en moet ik haar nederlands leren… hoe kan dat? Iemand een suggestie??

  • Chuchro schreef:

   Waar (binnen Nederland) komt je vriendin vandaan? Mijn schoonfamilie blijft ook “het koffer” zeggen (en ik blijf ze erop wijzen dat dat niet correct is…). Zij komen uit Eindhoven en Nijmegen.

   • maaike schreef:

    Ik kom ook uit de buurt van eindhoven, maar dan in Limburg. Ik wist zeker dat het ‘het’koffer was. Bijna niemand was het met me eens

 2. M schreef:

  Ik was er echt heilig van overtuigd dat het ‘het koffer’ was. Nog een leuke discussie over gehad op de middelbare school met vriendinnen, die mij voor gek verklaarden. De docent Nederlands gaf echter aan dat het allebei mogelijk was.

  • Barbara van Schreven schreef:

   Wat een heerlijke docent. Ook ik heb van mijn Maastrichtse moeder ‘het koffer’ geleerd en wordt hier in Noord-Holland keer op keer verbeterd. Ik doe mijn best! Maar toch zou het logischer zijn om deze versie als zuidelijk dialect te beschouwen. Zelf moet ik wel ‘hun hebben’ als correct Amsterdams dialect accepteren …

 3. Jo schreef:

  In Limburg (regio Stein) zeggen wij idd ook het koffer. De koffer klinkt heel onnatuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *