Is het "de modem" of "het modem?de modem / het modem

Is het de of het modem?

Zowel ‘de modem’ als ‘het modem’ is correct. Welke vorm je gebruikt is afhankelijk van je eigen voorkeur, alhoewel ‘de modem’ over het algemeen meer gebruikt wordt.

Is het "die modem" of dat "modem"?

die modem / dat modem

2 Reacties

 1. Menno schreef:

  Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw heb ik met dergelijke apparaten gewerkt. In die tijd heb ik nooit anders gehoord dan ‘het modem’; als ik lees of hoor spreken over ‘de modem’ doet dat me nog altijd vreemd aan (vergelijkbaar met ‘Internet’ zonder lidwoord, net zoiets als ‘Ik ga op fiets naar werk’ in plaats van ‘Ik ga op de fiets naar mijn werk’) – het klinkt een beetje als de taal van een buitenlander die het Nederlands niet helemaal beheerst. In de tijd dat ik er mee kennismaakte was het typisch een ding waar leken nog nooit van gehoord hadden. Toen het Internet de gewone burger begon te bereiken, in de jaren 90, deed het modem zijn intrede in de wereld van de normale burger; het was nodig om de verbinding met het Net over een telefoonlijn te trekken.

  Heden ten dage heeft menigeen een modem (of althans een apparaat dat als zodanig wordt betiteld) in huis – meest zonder enig idee van de functie of werking ervan. (Een heel mal voorbeeld van zwak taalgevoel en onbegrip van wat een modem eigenlijk is en doet trof ik recent aan bij een Internet-boer die ‘een draadloze wifi-modem’ voor zijn dienst meelevert – een kastje waar heel wat draden in en aan zitten en dat duidelijk iets anders is dan een modem!) Ik geloof er dan ook niets van, dat ‘de modem’ te maken zou hebben met herkomst van het woord van ‘de modulator/demodulator’, zoals ik ergens las. Ik denk eerder, dat leken (marketing-mensen!) die er nog nooit van gehoord hadden het hebben bedacht naar het voorbeeld van ’the modem’ in het Engels. ‘De modem’ zou dan dus in feite een anglicisme zijn.

 2. Nicolai schreef:

  Modem is samengesteld uit de eerste letters van de woorden modulator en demodulator.

  Aanvankelijk namen de meeste naslagwerken het op als een mannelijk de-woord, misschien omdat modulator en demodulator beide de-woorden zijn.
  Al gauw werd in het taalgebruik ook het modem gebruikelijk.

  De meeste recente naslagwerken geven beide mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *